Inspecta on lanseerannut uuden palvelukonseptin, jossa hiilivetykameralla tuodaan esiin paljaalle silmälle näkymättömät kaasuvuodot.
OGI-menetelmässä (engl. Optical Gas Imaging) hiilivetykamera kohdistetaan määriteltyyn kokonaisuuteen, minkä jälkeen mahdolliset kaasuvuodot ilmenevät kameran LCD-näytöllä ”savupilvenä”. Näytöllä näkyvät muun muassa metaanin, bentseenin ja etanolin synnyttämät pienetkin kaasusuihkut vuotavasta kohteesta.
Hiilivetykuvaus sopii erityisesti petrokemian teollisuuden ja biovoimalaitosten kunnonvalvonnan tehostamiseen, mutta myös laajasti muuhun teollisuuteen.
Inspecta alkoi tarjota uutta palveluaan tämän vuoden keväällä, jolloin laitteistot hankittiin ja myös ensimmäiset kuvaukset suoritettiin. Toimialapäällikkö Jorma Huttusen mukaan idea palvelulle tuli suoraan asiakkailta.
– Kyselyitä oli tullut, ja koska hiilivetykameroita ei Suomessa teollisuuden saatavilla vielä ollut, päätimme investoida teknologiaan ja ryhtyä tarjoamaan tarkastuspalvelua.
Vaikka itse palvelukonsepti on vielä melko uusi, kysyntä on ollut vilkasta. Inspecta on käynyt erinäisissä kohteissa, ja kokemukset ovat olleet positiivista. Joitain vuotojakin tarkastuksien avulla on löydetty.
Inspectalla on tällä hetkellä teollisuuspuolella kolme ITC-pätevöitynyttä lämpökuvaajaa.
Tarkka ja turvallinen tarkistustapa
Huttunen huomauttaa, että mikään laki ei varsinaisesti velvoita teollisuuslaitoksia tekemään tarkastuksia hiilivetykameralla.
Kemianteollisuuden lainsäädäntö kuitenkin määrää, että laitteiden asianmukaisesta kunnosta ja turvallisuudesta huolehditaan. Lisäksi OGI-menetelmä on EU-komission IPPC- ja IED-direktiiveissä mainittu yhtenä kolmesta BAT-tekniikasta (Best Available Technique), joita tulisi käyttää VOC-kaasujen (Volatile Organic Compounds) havainnointiin.
– Esimerkiksi huoltoseisokkien jälkeen ennen laitoksen ylösajamista on hyvä hetki tarkastaa kriittisimmät linjat, mikäli niitä on huollon aikana availtu. Kameroiden avulla varmistetaan, että kaikki on varmasti tiiviisti kiinni, Huttunen kertoo.
Kamerat ovat niin tarkkoja, että niillä pystytään havaitsemaan esimerkiksi tavallisesta taskusytyttimestä vuodatettavaa kaasua useiden metrien etäisyydeltä. Monesti kuvauksen tarkkuus kuitenkin riippuu vuodon laadusta sekä vallitsevista olosuhteista: esimerkiksi tuuli voi hajottaa vuotavan kaasun hyvin nopeasti.
Vuotojen etsintä käy hiilivetykameralla ripeästi, sillä suurempiakin kokonaisuuksia pystytään tarkastamaan tehokkaasti etäältä. Menetelmä on samalla turvallinen: kuvaajan ei tarvitse uskaltautua vuotavan putken lähelle, ja mahdolliset vuodotkin muuttuvat kamerateknologian ansiosta silmin nähtäviksi.